Kjølberg Speidergruppe har hatt egen speiderhytte siden midten av 60-tallet. Oddarheim het den, oppkalt etter en markant speiderleder i vår gruppe, Oddvar Hansen. I løpet av sommeren 1995 klarte Kjølbergspeiderne å få tak i ny speiderhytte. Det var ett år etter at de solgte den gamle hytta, Oddarheim. Høsten 2015 brant denne hytta ned. 6. mai 2018 var det storåpning med samling på den nye speiderhytta med mange oppmøte.

Oddarheim

Oddarheim, speiderhytta vi hadde før Ingerhaug.

Gamle Ingerhaug

Gamle Ingerhaug før hytta brant ned.

Hytta ligger i Skjebergdalen, like ved Børtevann, og det historiske stedet Høgnipa. Den heter Ingerhaug, oppkalt etter Inger Johanne Klavedalen. Hun var datter av Jens August Klavedalen, født 1826 i Fredrikstad. Han bodde på det vesle gårdsbruket som en gang lå på plassen nedenfor hytta,-nå en idyllisk gressbakke med plass til diverse ballaktiviteter. Klavedalen var en meget spesiell person, som ikke var redd for å demonstrere sin egenart. Han kunne gjøre de merkeligste ting; vise igjen, bringe tilbake tapte saker, helbrede sykdommer og befale over djevelen. Folk kom langveisfra for å få hjelp fra ham.

En mann som kom til han hadde et sår i beinet som ikke ville gro. Gå ut i skogen, og skjær ut en tyriflis, like stor som såret. «Sett den inn i såret og gå med den i tre dager», sa Klavedalen. «Etter tre dager finner du en stor furu, skjær en så stor åpning at flisen passer inn. Sett inn flisen og trekk barken over.» Mannen gjorde som han var lært og ble bra. En tid etter fikk han lyst til å se furua, men han ble meget forskrekket da han så at den var tørket helt inn. Den hadde ikke en grønn barnål.

Nye Ingerhaug

Grand Opening

Kort tid etter at den gamle hytta brant ned startet prosessen med å gjenreise en ny hytte på området. Den nye speiderhytta var klar april 2018 og hadde sin Grand Opening 6. mai. En del av prosessen med den nye hytta er dokumentert på Ingerhaugbloggen.

Gamle Ingerhaug

Ingerhaug ble bygget i 1933 av en tur- og jaktglad familie fra Sarpsborg. Oppført i solide materialer. Mens familien var samlet i seine kveldstimer rundt det store bordet i stua, ble det fortalt mang en historie fra turer i det flotte området rundt hytta. Ingerhaug hadde køyeplass til 12, pluss at flere kunne ligge på madrasser på stua.

I tillegg finnes en flott grillhytte med soveplass på brisker til 7 personer. Grillhytta rommer forresten ca 20 personer rundt en idyllisk grill. På plassen hvor grillhytta nå står, sto det tidligere en rødmalt liten stue. Den var meget falleferdig mot slutten og ble revet for å sette opp grillhytta. Grillhytta ble innviet i 2001.

Den gamle stua
Den nye grillkoia

Blogg

Under byggingen av den nye hytta ble det laget en blogg. Sånn at de som var interessert kunne følge med underveis. Trykk på knappen nedenfor for å lese bloggen.